KÖRFEZDE `HORTUM' TEHLİKESİ…

KÖRFEZDE `HORTUM

Edremit Körfezinde ilk kez görülen ‘Hortum' denizde meydana geldiği için çevreye ve insanlara zarar vermeden sona erdi.






Edremit Körfezinde ilk kez görülen ‘Hortum' denizde meydana geldiği için çevreye ve insanlara zarar vermeden sona erdi.

Edremit Körfezinde ilk kez görülen Hortum” Altınoluk açıklarında denizde meydana geldiği için çevreye ve insanlara zarar vermeden 2 dakika içerisinde ortadan kayboldu.

Kısa süre önce Dursunbey ilçesinde yaşanan hortum felaketi köylerdeki evlerin çatıları yanı sıra evlerde ve damlarda büyük çapta hasara yol açarken 10 kadar ev ile damın hasar görmesine ve 2`si çocuk 10 kişinin yaralanmasına ve bir kişinin ölümüne neden olmuştu.

Edremit Körfezindeki Altınoluk, Güre Beldeleri ile Küçükkuyu Beldesinde halkın ilgi ile izlenen ve kısa süren Hortum” kıyıya ulaşmadan deniz üzerinde kaybolması bölgede bir hortum felaketi yaşanmasını engelledi.

Küresel ısınmanın artması ve bölgemizde olan mevsimsel değişimler ile bu tip doğa olaylarının görülebileceği, halkımızın bu tip doğal olaylar karşısında nasıl davranılacaklarını ve nasıl önlemler almaları konusunda bilinçlendirilmelerinin önemi vurgulandı.

Edremit Körfezinde bu yağmurlu ve serin havanın hafta sonuna kadar devam edeceği ani sel baskınları ve hortumlara karşı halkın duyarlı ve dikkatli olmaları istendi.

Hortum” nasıl oluşur?

Belli koşullar altında dünyanın her yerinde ve her zaman hortumlar oluşabilir. Atmosferin bir hortum üretmesinde, ne belli bir zaman ne de belli bir coğrafya sınırı bulunmadığını açıklayan yetkililer iki ayrı yönden gelen rüzgârın birbiri ile kesişmesi, ‘Dikey Rüzgârların' oluşması ile yükseğe doğru yönlerinin değişmesi ile hortumların oluştuğu bilgisi verildi. Dünyanın kuzey yarımküresinde oluşan tüm hortumların, saatin tersi yönde, güney kümede oluşan hortumlar saat yönünde dönmeleri doğanın yapısından kaynaklandığı vurgulandı.

Fırtına ve Hortumlara” karşı nasıl önlem alınmalıdır?

Fırtınadan ve hortumlardan önce hazırlıklı olmak ve önlem almak için Merdiven, bahçe mobilyası gibi serbest nesneleri ya da pencere ve camları kırıp içeri girebilecek her şeyi emniyete alın. Kapı ve pencereleri, özellikle evin rüzgar alan tarafında olanları, garaj kapısı gibi büyük kapıları kapatın ve emniyetli bir şekilde bağlayın. Araçları, varsa garaja park edin, yoksa onları bina, ağaç, duvar ve çitlerden uzakta tutun. Çatı katı / tavan arası kapılarını ya da kapaklarını kapatın ve sürgüyle emniyete alın. Eğer pencerelerde panjur / kepenk varsa bunların kapatılıp bağlandığından emin olun. Eğer bacalar uzun ve kötü durumdaysa mümkün olduğunca sağlamlaştırın.

Fırtına sırasında "Güvende olun" Mümkün olduğunca içerde kalın.  Dışarı çıkarsanız, bina ve ağaçlara yakın yerlerde yürümeyin ve onlara sığınmayın. Duvar ve çitlerin korunaklı tarafından uzak durun, korunaklı tarafa yıkılacağını unutmayın. Fırtına devam ederken hasarı onarmak için dışarı çıkmayın. Evinize girerken ve çıkarken kapıları arkanızdan kapatın ve güvenli yolu tercih edin. İçerdeki kapıları yalnızca ihtiyacınız olduğunda açın ve arkanızdan kapatın. Fırtınaya maruz kalan yollarda araba kullanıyorsanız (köprüler ve viyadükler) dikkatli olun mümkünse yolculuğunuzu erteleyin ya da alternatif yollar bulun. Eğer yüksek bir aracınız varsa ya da yüksek bir aracı çekiyorsanız daha da dikkatli olun, yavaşlayın ve yandan esen rüzgara dikkat edin. Gerçekten gerekli olmadığı sürece yolculuk yapmayın.

Fırtınadan sonra "Tedbiri elden bırakmayın"

Yere düşmüş ya da hala sallanmakta olan elektrik / telefon kablolarına dokunmayın. Duvar, bina ve ağaçlara yakın yürümeyin, fırtınanın zayıflatmış olabileceğini unutmayın. Savunmasız komşu ve yakınlarınızın güvende olduğundan emin olun ve tamirat için gerekli düzenlemeleri



 





Anahtar Kelimeler: 0
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 18.7 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı